♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

29 October, 2015

TIPS : Menabung Sikit-Sikit, Lama- Lama Jadi Bukit!

Assalammualaikum & hai ... :D

Uols suka menabung?
CMa sure, mesti uols sukaaaaa menabung kan? huahuahua..ape punya soklan da.... hahaha...

Dalam sebulan ni, CMa adela ikot TIPS MENABUNG yg kawan2 dok share kat INSTA & FB.
Gegeh iols menabung uols... yer la, sebelum ni kalo ikot kepala sendiri yg menabung, time ade duit, simpan.. time takde, takdelah menyimpannye.. TAPI... kalo ikut tips ni, memang hari2 uols akan menyimpan.. InsyaAllah... memula tu mungkin la hardcore sikit nk simpan.. tapi lama2 mesti kita rasa dah terbiasa (mcm iols) :p

Okey, Ni CMa share diantara TIPS-TIPS yang buleh di praktikkan.
*kalo takde printer, buleh jer guna table calendar hat kecik2 tu, or poket calendar or kalo rajin, draw lah kalendar itu sendiri mengikut kreativiti uols. ni contoh CMa punya.


Cara menabungnye, ialah dengan mengikut nombor/tarikh pada kalendar tersebut.
Contoh macam cma punya,

1/10 - simpan RM1, 2/10- Simpan RM2, 3/10-Simpan RM3 dan begitulah seteruihnya sampailah penghujung bulan 31/10-Simpan RM31

Ehehe..CMa selalunya mula dari belakang kehadapan. Kalau hari tu 1HB, CMa akan simpan untuk 31HB punya... ehehe.. Tak kisahla memane, janji menyimpan. :D

Jumlah keseluruhannye, CMa maleh nak kira. haha... Kalo uols rajin, kirelah.. tapi rase2nye mcm banyak jugak.. bila dah cukup sebulan tu, terusla simpan masuk bank ke, Tabung Haji ke.. Jangan Simpan Kat tangan. TAKOT TERGUNA kata kaww.. :p

Cara lain pulak memulakan dengan simpanan SYILING (COINS)
1/10-Simpan Seposen, 2/10- Simpan Doplohsen, 3/10-Simpan tigalohsen, 11/10-Simpan SinggitSeposen dan begitulah seterusnye.. cara menyimpan mcm ni , tak lumayan sangat.tapi tetap ada simpanan tu.. simpan je...

Dan satu lagi cara, SIMPANAN BEREGU.
yang ni, kene main OSOM! dgn pasangan. pastu pilih samada nak nombor genab atau ganjil.
Contoh kalau hubby dapat no genab, wife no ganjil. 1/10- Turn Wife Menyimpan RM1. 2/10-Turn hubby Plak Simpan RM2, 3/10- Turn Wife Simpan dan begitulah seterusnyee..

hehehe...sekian TIPS yg cma nk kongsikan bersame..

Selamat menabung .... ^_^
Jom Menabung, Kalendar Menabung, Menabung, Menabung Ikut Kalendar, Mudah Menabung, Simpanan, Tips Mudah Menabung, Tps Menyimpan Duit, 

♥ Library ♥

♥ Traffic ♥